lehm

Tehnoloogiline arvestus
piimatoodete valmistamisel

 

Käesolev E-õppematerjal on mõeldud kasutamiseks piimatoodete tehnoloogia  eriala õppijatele, täiend- ja ümberõppijatele, töökohapõhises õppes õppijatele, individuaalõppijatele, valdkonnaga seotud spetsialistidele.

E-õppematerjali koostamise alus on  Piimatöötleja, tase 4 kutsestandard, mis on kinnitatud Toiduainetööstuse ja Põllumajanduse Kutsenõukogu poolt 16.05.2013 otsusega nr. 19 ja piimatoodete tehnoloogia eriala riiklik õppekava.

E-õppematerjal on koostatud moodulitele „Toorpiima töötlemine “ ja „Fermenteeritud piimatoodete tehnoloogia“. E-õppematerjal koosneb viiest põhiosast, mis jagunevad alateemadeks.

Õpiobjekti maht on 56 tundi (2 EKAP)

Piima eeltöötlemine käsitleb arvutusi piima vastuvõtmisel, separeerimisel, standardiseerimisel ja piimale vajadusel lisatavate lisandite koguste leidmisel. Teema läbimisel oskab õppija arvutada  piima koguseid ümber  mahuühikustest massiühikutesse ja vastupidi, leida rasva ja valgu koguseid piimas, kui on teada nende protsendiline sisaldus, oskab arvutada koore ja lõssi koguseid separeerimisel ning teostada standardiseerimisarvutusi erinevatel meetoditel. Oskab leida piimatoodete valmistamisel kasutatavate lisandite koguseid.

Valmistoote väljatulek käsitleb valmistoote koguse, pakendite koguse ja pakkematerjali koguse leidmist. Teema läbimisel oskab õppija leida valmistoodangu koguseid arvestades tootmiskadusid ja tehnoloogilisi iseärasusi, oskab arvutada pakendite ja pakkematerjali koguseid.

Tervikprotsessi lahendus käsitleb tehnoloogilisi arvutusi täispiimatoodete ja fermenteeritud piimatoodete valmistamisel ning tehnoloogiliste seadmete tööaja graafiku koostamist. Teema läbimisel mõistab õppija  täispiimatoodete ja fermenteeritud toodete valmistamisel teostatavate arvutuste vajalikkust, et valmistoode vastaks etteantud nõuetele ja oskab arvutusi teostada õiges järjekorras. Õppija oskab koostada tehnoloogiliste seadmete kasutamise graafikut lähtudes tehnoloogilisest protsessist ning selleks kasutatavatest seadmetest.

Tehnoloogiliste energialiikide arvutus käsitleb aurukulu, veekulu ja külmaenergia kulu leidmist piimatoodete valmistamisel. Teema läbimisel mõistab õppija auru, vee ja külmaenergia kulu arvestuse põhimõtteid ja oskab neid arvutada.

Tehniline informatsioon sisaldab materjali mõõtühikute, nende teisendamiste kohta. Alateemades antakse ülevaade SI-süsteemi põhiühikutest, tuletatud ühikutest ja soojuslike suuruste mõõtmise ühikutest. On toodud näiteid ühikute teisendamise kohta. Ühikute teisendamise lihtsustamiseks on lisatud tabelitena mõningad enamkasutatavad seosed pindalaühikute, tiheduse ja rõhu kohta.

 

Autor: Vilma Tatar

Retsensent: Riina Annus

Fotod ja videod: Eesti Piimaliit

 

 Käesolev õppematerjal on valminud „Riikliku struktuurivahendite kasutamise strateegia 2007-2013” ja sellest tuleneva rakenduskava „Inimressursi arendamine” alusel prioriteetse suuna „Elukestev õpe” meetme „Kutseõppe sisuline kaasajastamine ning kvaliteedi kindlustamine” programmi Kutsehariduse sisuline arendamine 2008-2013” raames.

Õppematerjali (varaline) autoriõigus kuulub SA INNOVE´le aastani 2019 (kaasa arvatud)

 

Väljaandjad: SA Innove ja Eesti Piimaliit

Innove_kutseharidus_logo-samall

Piimaliit-Logo

Kõik õigused kaitstud

 

Teostaja: Menu Kirjastus

MenuLogoHD2