Mida võiks arvestada juustu ostmisel ja säilitamisel?

aug 4, 13 • ArtiklidKommenteeri

Tarbija saab juustu enne ostmist hinnata vaid välimuse alusel, lähtuvalt eeskätt juustu augustusest. Olenevalt sordist on mõnes juustus augud suured ja hõredalt paiknevad, teises aga väikesed, kuid neid on seevastu ohtralt.

Augud juustus on samuti mikroobide elutegevuse tagajärg. Käärimisel eralduvad gaasid kogunevad mullikestena juustumassi ja moodustavad augustuse. Selleks, et augud paikneksid juustus ühtlaselt, keeratakse juustusid valmimise ajal pidevalt.

Juustu augustuse alusel saab otsustada ka juustu kvaliteedi üle.

Kui juustu lõikepinnal esinevad aukudevahelised põikipraod, on tegemist vale käärimisega või on algne juustumass olnud liiga happeline. Liiga palju väga suuri auke juustukoes annab tunnistust intensiivsest käärimisest ja selline juust on tavaliselt kibeda kõrvalmaitsega.

Kui juustus on tihedalt tillukesi auke, mis vahelduvad üksikute suurte aukudega, on tavaliselt viga juba tooraines, st piimas. Nn pimedates juustudes on auke äärmiselt vähe ja selliste juustude järelvalmimine on olnud puudulik.

Ebaühtlane augustus, kus juustu lõikepinna ühes osas on palju auke, kõrval aga sisuliselt auguvaba piirkond, võib olla põhjustatud mitmetest teguritest. Üheks süüdlaseks võib olla ebakvaliteetne juuretis, teiseks aga liigkõrge temperatuur juustuteo alguses. Selline viga võib tekkida ka siis, kui juustutera pressimisel satub juustumassi rohkesti õhku.

Et täpselt veenduda, kui palju leidub ostetavas juustusordis erinevaid toitaineid ja saada teada, kus see toode on valmistatud, tuleb üksikasjaliselt uurida pakendil esitatud infot. Tootjad pakendavad juuste kas kilesse, vahasse või parafiini, selleks et säilitada nende mikrokeskkonda ja kindlustada kaitse erinevate välismõjude eest.

Juustuvarude kodusel säilitamisel peaks tingimata arvestama, et juustu kvaliteet halveneb kuivamisel ning otsesel kokkupuutel õhuhapnikuga. Samuti ei taha juust säilitamisel lähikaaslaseks tugevalõhnalisi toiduaineid. Juustu on sobiv säilitada mõõdukalt jahedas, temperatuurivahemikus +5-+10oC.

Parim toatemperatuuril

Õige juustu maitse ja aroom avalduvad alles siis, kui külmkapist võetud juust on soojenenud toatemperatuurile. Viilutatud juustude paremaks säilitamiseks pakendavad tootjad need gaasikeskkonda. Kui selline väikepakend on juba avatud, kaob ka keskkonna kaitsev mõju ja juustuviilud tuleks toiduks tarvitada.

Ehkki meilgi müüakse mitmeid hallitusjuuste, tasub meeles pidada, et juhuslikult hallitama läinud juust pole hallitusjuust ja seda süüa ei tasu. Õnneks juhtub seda suhteliselt harva ning juustu kui toiduaine trumbiks tuleb lugeda sedagi, et kuumal ajal juust riknemisest tingitud toidumürgitusi ei põhjusta.

Juustusõbrale on juust teretulnud nii iseseisva toiduna kui ka väga mõnusa lisandina paljude roogade ja küpsetiste koostises. Proovida ja maitsta tasub loomulikult paljusid juuste, kuid kestvaks tarbimiseks valige korraliku info alusel endale sobivaimad sordid!

Jaga ►

Komentaarid on suletud.

Piim on Eesti valge kuld. Piimandus on Eesti sajanditepikkuse traditsiooniga põllumajanduse alustala.

↓ Näita rohkem ↓