Konverents “Jätkusuutlik piimandus – müüt või tegelikkus?”

Aug 5, 13 • ArtiklidNo Comments

Eesti Piimaliit korraldas 02.10.2009.a. rahvusvahelise konverentsi “Jätkusuutlik piimandus – müüt või tegelikkus”.

Piima toodetakse tarbija jaoks. Tarbija on muutunud viimastel aastatel üha tervise- ja keskkonnateadlikumaks ning hinnatundlikumaks. Tarbija tahab traditsioonilist ja uudset maitset ühekorraga.

Sellest tulenevalt on esile kerkinud küsimused – mida ütleb näiteks teadus tervislikkuse kohta, kas täiskasvanud peavad ikka piima jooma? Missuguseks muutuvad tarbijate ootused? Arukas ettevõtja mitte ainult ei jälgi seda, vaid võtab ka ise uurimisest-arendamisest osa.

Oma piima ülejäägiga oleme sõltuvad eksporditurgudest. Väga tähtis saab olema see, kuidas muutub maailmaturg. Teame küll seda, et tarbijaid tuleb aina juurde – umbes miljard järgmise 10 aastaga, aga kas nad ka meie piima vajavad?

Tootmisahela teises otsas on tootja, kes tahab inimväärset tulu ja maal elada. Euroopa Liit ja riik toetavad teda nendes püüdlustes – kuigi viimastel aastatel üha vähem. Mis on tootjate panus? Maksimaalne kvaliteet, töötajate väljaõpe, juhtide ettenägelikkus ja operatiivne reageerimine on siin võtmesõnad ka edaspidi.

Eesti piimasektori käekäik sõltub väga suurel määral ka sellest, kuidas suudetakse poliitika ja muude meetmetega vähendada hindade kõikumisest tingitud mõõnaperioode põllumajandustootjale ning töötlejale. Praegu on koostamisel Eesti piimanduse strateegia põllumajandusministeeriumi juhtimisel, loodame, et see suudab näidata meie sektori arenguvõimalused lähiaastatel.

Ühtlasi tähistame konverentsiga Eesti Piimaliidu 20. tegevusaastat.

 

Konverentsi ettekanded

10.00 – 10.10 Avasõnad ja tervitus
Eesti Piimaliidu juhatuse esimees Jaanus Murakas

10.10 – 10.30 Eesti Piimanduse arengukava Põllumajandusministeeriumi pilgu läbi
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder

10.30 – 10.50 Eesti majanduse väljavaated
Eesti Panga rahanduspoliitika osakonna nõunik Andres Saarniit

10.50 – 11.10 Kriisijärgne Eesti
Eesti Arengufond/TLÜ Eesti Tuleviku-uuringute Instituut, direktor Erik Terk

11.10 – 11.30 Piimanduse arenguperspektiivid maailmas ja Venemaa osa selles
FAO, Investeerimiskeskuse nõunik Eugenia Serova

12.30 – 12.50 Jätkusuutlikkus piimanduses
Euroopa Piimandusassotsiatsiooni (EDA) peasekretär Joop Kleibeuker

12.50 – 13.10 Piimaturu ülevaade ja prognoosid
Euroopa Liidu Komisjon, DG Agri, turuekspert Ave Lukas

13.10 – 13.30 Eesti piimandussektori konkurentsivõime
Eesti Konjunktuuriinstituut, vanemteadur Piret Hein

15.00 – 15.20 Eesti piimanduse jätkusuutlikkus põllumajandustootja pilgu läbi
Ühinenud Farmid AS nõunik Aadi Remmik

15.20 – 15.40 Arendustegevus Eesti piimanduses
Eesti Piimaliidu tegevdirektor Tiina Saron

15.40 – 16.00 Eesti piimandusorganisatsioonid ajateljel
Eesti Piimandusmuuseumi Nõukogu esimees Arno Kannike

16.15 – 16.35 Eesti köök Põhjamaa katuse all
Eesti Kulinaariainstituut, Dimitri Demjanov

Share ►

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Milk is Estonia's white gold. Dairy sector forms a basis of Estonian agriculture, that has a centuries-old tradition.

↓ Näita rohkem ↓